Novosti 09.12.2015.

Vjerujte nam, važno je

Ernest Hemingway je jednom rekao da je "najbolji način da saznate možete li nekome vjerovati, vjerovati mu." Povjerenje građana u političare i njihove ovlasti da zastupaju interese građana i ublaže strahove nedvojbeno su na najnižoj razini ikad pa pitanje povjerenja nikad nije bilo jače. S tim na umu, EFC i partneri u organizacijama Bozar, EVPA, Dafne i NEF nedavno su sazvali godišnji jesenski sastanak - EuroPhilantopics - kako bi razgovarali o tome što podjednako zaklade i institucije mogu učiniti i što rade na ponovnoj izgradnji povjerenja.

rnNa prvi pogled može se činiti čudno ili neprikladno baviti se konceptom povjerenja, kada je jasno da na stolu postoje važnija, uznemirujuća i opipljiva globalna pitanja. No, dok Europa srlja iz jedne krize u drugu, važnost nepovjerenja između država, između država i građana te između zajednica postaje posve očita. Doista, povjerenje može biti karika koja nedostaje u svakom pokušaju da se riješe neki od naših najvećih izazova, od porasta nejednakosti do radikalizacije. I dok su političari, zaklade i nevladine organizacije dijelili pozornicu i svoja iskustva s umjetnicima i glumcima, neke su karakteristike povjerenja postale jasne – povjerenje se teško zaradi i može se brzo izgubiti.rn

Za glavnu govornicu, barunicu Onoru O'Neill, koja je otvorila jednodnevni događaj održan je 10. studenoga u Bruxellesu, postoji trijumvirat osobina potrebnih da se stekne povjerenje - kompetentnost, iskrenost i pouzdanost. No, ona je jasno upozorila na opasnost stavljanja aduta na kartu transparentnosti, koja, unatoč tome što je moćno sredstvo za otklanjanje tajnosti (stavljajući podatke u javnu domenu), čini malo da se ti podaci učinkovito komuniciraju široj javnosti. Na manjim raspravama poslije plenarne sjednice dva su jasna područja izašla na vidjelo.

Prvi je važnost razine lokalne zajednice za utjecaj na stvarne promjene. Iz priče o uspjehu sirijskih zajednica okupljenih s ciljem nastavka života unatoč ratu oko njih, preko Hrvata koji je osnovao kooperativnu banku u vlasništvu zajednice te Europske komisije koja je prihvatila pristup odozdo u inicijativama za razvoj vođenima kroz zajednicu, do muslimanskih zajednica u Francuskoj koje su preduhitrile vladu kada je u pitanju sprečavanje radikalizacije mladih - delegati su neprekidno slušali o potencijalu i snazi "lokalnog utjecaja".

Druga istaknuta tema tijekom dana bilo je kako se čini da se događa ozbiljan pomak u tome kako ljudi i institucije gledaju na tržišta kapitala. Delegati su raspravljali o novim i snažnim primjerima zaklada koje su uskladile svoje zakladničke investicije sa svojim filantropskim misijama. Čuli su kako dioničari u velikim tvrtkama koriste povjerenje kako bi potaknuli te tvrtke da promijene svoje poslovne prakse u pozitivne društvene promjene. Tu je pravo postizanje zamaha za nove financijske instrumenate koji objedinjuju financijski i društveni povrat.

Obnova povjerenja građana u političke strukture je ključ za Europu kako bi bila u mogućnosti da se nosi s izazovima svih veličina i oblika, od interkontinentalnih kriza do manjih udaraca na cesti, ako i kada do njih dođe. Dok prihvaćamo da krize nažalost ne pripadaju prošlosti, samo ponovno oživljen osjećaj povjerenja može nam dati nadu za pravedniju budućnost. I tek tada ćemo biti dovoljno sigurni da slijedimo Hemingwayev savjet.

Izvor: EFC

Novosti

Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj je korisnica financijske podrške Nacionalne zaklade u okviru Razvojne suradnje u području razvoja filantropije i zakladništva u Republici Hrvatskoj.
Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj članica je Hrvatskog Foruma za DobroBIT.
Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj članica je Philea-e.