Novosti 03.10.2022.

U Zadru obilježen Europski dan filantropije i zakladništva

Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, po sedmi put su se uključile, kao koordinatorice Hrvatskog foruma zaklada ZaDobro.BIT!, u obilježavanje Europskog dana filantropije i zakladništva 1. listopada 2022. godine.

Aktivnosti obilježavanja koje provode članice Hrvatskog foruma zaklada ZaDobroBIT! započele su 21. rujna, a trajale su do 5. listopada 2022. godine prema Kalendaru događanja.

Središnje obilježavanje održano je u Zadru, u subotu, 1. listopada na prostoru Dviju palača.

Učenici i učenice prve generacije hrvatskog modela Programa sCOOLFOOD iz Male Subotice, Velikog Trojstva, Velike Pisanice, Sikirevaca, Zadra, Sv. Filip Jakova, Splita i Siska sudjelovali su u radionicama:

* Ponovno upotrijebi, sa srcem!: djeca su izrađivala prekrivače za beskućnike od korištenih dječjih majica te tako doprinijeli osvještavanju važnosti smanjenja siromaštva;

* Za zeleno srce Zemlje!: djeca su učila saditi biljke u lončanice koje će ukrašavati i ozeleniti škole u različitim gradovima u Hrvatskoj kako bi se doprinijelo zaštiti okoliša i održivom razvoju.

Sve prisutne pozdravila je upraviteljica Nacionalne zaklade gđa Cvjetana Plavša-Matić, gđa Sevda Kilicalp, voditeljica istraživanja i razvoja iz PHILEA-e te zamjenica ravnatelja Caritasa Zadarske nadbiskupije gđa Mirjana Tadić koja je i preuzela izrađene prekrivače za zadarsko prihvatilište.

Interaktivni sadržaj bio je pripremljen za djecu i mlade kako bi ih se od najranije dobi senzibiliziralo te motiviralo za djelovanje u skladu s globalnim ciljevima održivog razvoja UN-a te usmjeravalo prema važnosti filantropskog djelovanja.

Novosti

Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj je korisnica financijske podrške Nacionalne zaklade u okviru Razvojne suradnje u području razvoja filantropije i zakladništva u Republici Hrvatskoj.
Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj članica je Hrvatskog Foruma za DobroBIT.
Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj članica je Philea-e.