Novosti 08.05.2023.

U okviru međunarodnog Programa sCOOLFOOD „Činimo dobro Otiskom srca” organizirano studijsko putovanje u Sienu

Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj u suradnji s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva u razdoblju od 2. do 5. svibnja 2023. godine organizirala je studijsko putovanje u Sienu za 14 nastavnika/-ca uključenih u međunarodni Program sCOOLFOOD „Činimo dobro Otiskom srca”.

Studijsko putovanje je organizirano sukladno Planu provedbe hrvatske inačice međunarodnog Programa koji je osmislila i provodi Zaklada Monte dei Paschi od 2016. godine u provinciji Siena (Italija).

Na studijskom putovanju sudjelovalo je 14 nastavnika/-ca iz osnovnih (7) i srednjih škola (3) iz različitih dijelova Hrvatske uključenih u Program: Osnovna škola Draškovec, Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica, Osnovna škola Velika Pisanica, Osnovna škola Veliko Trojstvo, Osnovna škola Sikirevci, Osnovna škola Stanovi, Osnovna škola Sv. Filip i Jakov, Gimnazija Sisak, Klasična Gimnazija Ivana Pavla II i Škola likovnih umjetnosti.

Nastavnici/-ce su u okviru studijskog putovanja imali prilike posjetiti dvije osnovne škole u blizini Siene, u mjestima Grosseto (Istituto Comprensivo Grosseto 3 – Scuola Primaria „Aristide Gabelli”) i Buonconvento (Scuola Primaria Buonconvento), u kojima su sudjelovali na nastavnim satima koji se provode po Kurikulumu Programa sCOOLFOOD. Osim sudjelovanja na nastavi održan je i sastanak nastavnika/-ca iz Hrvatske sa predstavnicima Zaklade Monte dei Paschi di Siena koji su pobliže predstavili metode rada i rezultate Programa sCOOLFOOD koji je od 2020. godine usvojen kao dio talijanskog nacionalnog obrazovnog kurikuluma.

Glavni cilj Programa je ukazati na održivost hrane i okoliša kroz povezanost s prehranom, poljoprivredom, energijom, životnim stilovima i smanjenjem otpada, u skladu s globalnim ciljevima održivog razvoja odnosno UN-ovim Programom održivog razvoja do 2030. godine s obzirom da se kroz program promiče holistički pristup djetetu odnosno čovjeku u kontekstu povezanosti sa svim živim bićima na Zemlji. U hrvatskoj inačici Programa ove godine sudjeluje gotovo 190 učenika/-ca iz 10 škola iz različitih dijelova Hrvatske.

Novosti

Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj je korisnica financijske podrške Nacionalne zaklade u okviru Razvojne suradnje u području razvoja filantropije i zakladništva u Republici Hrvatskoj.
Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj članica je Hrvatskog Foruma za DobroBIT.
Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj članica je Philea-e.