Novosti 26.08.2021.

Ravnopravnost spolova prelazi na vrh agende filantropije

Da bi postali utjecajni i vjerodostojni nositelji promjena kakve nam trebaju, zaklade i donatori moraju se suočiti sa važnim pitanjem: odsustvom žena vođa u njihovim najvišim strukturama odlučivanja.

By Helene Wolf

Forum za ravnopravnost generacija početkom srpnja postavio je ambiciozan plan za ravnopravnost spolova u cijelom svijetu. Humanitarne organizacije koje su obećale 4 milijarde eura za prava žena i djevojaka trebale bi biti ključni akteri u ispunjavanju obaveza preuzetih u Parizu. Međutim, da bi postali utjecajni i vjerodostojni nositelji promjena kakve nam trebaju, zaklade i donatori moraju se nositi s ključnim problemom: odsustvom žena vođa u njihovim najvišim strukturama odlučivanja.

Global Acceleration Plan razvijen tijekom Foruma postavlja šest područja djelovanja, predvođenih takozvanim međusektorskim akcijskim koalicijama a to su: borba protiv rodno uvjetovanog nasilja, osiguravanje pristupa žena zemljištu i pristojnom radu, poboljšanje pristupa reproduktivnom zdravlju u cijelom svijetu i ukidanje rodne digitalne podjele …

Veliki dijelovi Foruma bili su posvećeni najavama obveza i financijskih doprinosa. O tim su temama u velikoj mjeru zazgovarali direktori, šefovi država ili predsjedatelji povjerenstva jer u većini slučajeva te položaje imaju muškarci. Očigledno je da bi najavljenu revolucionarnu akciju prema ravnopravnosti spolova trebali voditi muškarci: od deset najbogatijih filantropskih institucija u Europi, samo dvije trenutno vodi žena izvršna direktorica, a samo četiri imaju ženu predsjednicu upravitelja. Globalna slika također nije blistava: od 10 najvećih zaklada, žene su na čelu tri, a samo jedna (!) ima žensku predsjednicu. Brzo istraživanje sugerira da mnogi akteri nikada nisu imali ženu na svojoj najvišoj vodećoj poziciji. Ako zaklade ne uključuju žene u proces odlučivanja oko ključnih pitanja, mogi li onda one biti doista utjecajni i vjerodostojni akteri kakvi bi trebale biti?

Kako bi iskoristila potencijal obveza prema ravnopravnosti spolova, sektor filantropije trebao bi:

  • redovito prikupljati, objavljivati i pratiti podatake o zastupljenosti žena - i drugih nedovoljno zastupljenih skupina - na ključnim vodećim pozicijama.
  • Postaviti konkretne i opipljive ciljeve ravnopravnost spolova i raznolike voditeljske timove.
  • Izraditi akcijski plan o tome kako postići te ciljeve.

Proces postavljanja žena na ključne pozicije bit će neugodan jer je rasprava o vodstvu u konačnici rasprava o moći i njenoj trenutnoj nejednakoj raspodjeli. No koncept Feminističkog vodstva, jedno od temeljnih načela agende za ravnopravnost generacija, nudi inovativne pristupe podjeli moći, raznoliku zastupljenost i kolektivno odlučivanje. Filantropija ima ogromnu moć, kako na temelju svojih financijskih sredstava, tako i na impresivnoj mreži stipendista i partnera. Ovo je jedinstvena prilika da se ta moć iskoristi za dobro - vodeći put prema raznolikom, jednakom i uključivom filantropskom sektoru.

Pozivamo sve filantropske institucije, organizacije i vizionare da nam se pridruže na našem putovanju. Ako se različiti dijelovi ekosustava s društvenim utjecajem - od donatora do korisnika stipendije - spoje, uistinu možemo početi graditi generacijsku jednakost i konačno osloboditi slona. Počnimo danas.

Članak i fotografija preuzeti sa Dafne-online.eu

Novosti

Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj je korisnica financijske podrške Nacionalne zaklade u okviru Razvojne suradnje u području razvoja filantropije i zakladništva u Republici Hrvatskoj.
Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj članica je Hrvatskog Foruma za DobroBIT.
Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj članica je Philea-e.