Novosti 29.03.2021.

Misli globalno- djeluj lokalno

Stefan Schurig, Platforma zaklada F20, naglašava utjecaj koji će lokalne odluke imati na globalnoj razini i poziva filantrope da zauzmu stav o klimatskoj krizi.

Nikada prije u ljudskoj povijesti nije postojao ovako veliki izazov. Utječe na sve države na svijetu i prijeti životima, zdravstvenim sustavima i gospodarstvima. Ono što zvuči kao razuman opis trenutne pandemije vrijedi i za globalnu klimatsku krizu. Spomenute krize predstavljaju globalnu ranjivost bez presedana i obje hitno zahtijevaju globalnu koordinaciju i lokalno djelovanje. “U ranim godinama moga aktivizma postojao je široko korišten slogan “ misli globalno-djeloj lokalno”. Mislim da savršeno opisuje način na koji je nužno odgovoriti na pandemiju- i na još veće izazove poput globalne klimatske krize i održivog razvoja.”

Da bismo postali manje manje ranjivi i otporniji ne smije se umjetno održavati razorni sustav, već stabilizirati okoliš, smanjiti razinu onečišćenja, primijeniti regenerativnu poljoprivredu i prijeći na sustav obnovljive energije. Ublažavanje budućih rizika jasno sugerira razvojnu putanju koja pomaže u ograničavanju i smanjenju rizika povezanih s klimatskim promjenama, izumiranjem vrsta ili degradacijom zemljišta.  Stoga su nam potrebne političke odluke koje omogućuju gradovima i zajednicama da povećaju otpornost naših društava. ”Po mom mišljenju - ovo bi bio najvažniji ključni pokazatelj uspješnosti za vlade.”

Imajući to na umu "europska" 2021. godina bit će od iznimne važnosti za globalnu političku agendu s dalekosežnim posljedicama za gradove i regije. Zaklade i filantropija imaju ključnu ulogu u ovom pothvatu - bez obzira na njihov specifični profil ili programe. Prvo, zauzimanjem stajališta o klimi i održivom razvoju s obzirom na multilateralne forume politika poput G20 ili UNFCCC. Drugo, potičući svoje partnere da učine isto i treće, koristeći utjecaj za poticanje ulaganja samo u sektore koji su sigurni za budućnost. Dobar početak bilo bi podržati inicijative poput Međunarodne filantropske obveze o klimatskim promjenama.

Misli globalno -djeluj lokalno također prikladno opisuje rad tisuća zaklada širom svijeta. Pandemija je postavila ogromna ograničenja za gradove i zajednice i mogućnost njihove reakcije na trenutna pitanja pomoći u slučaju COVID-19, zdravstvenih sustava ili javnog prostora. Pandemija predstavlja ogroman izazov za lokalno i regionalno gospodarstvo baš kao i budući izazovi, povezani s budućim utjecajima klimatske krize i održivog razvoja.

Postoje brojne mogućnosti koje se usko prilagođavaju lokalnim uvjetima ili financijskim mogućnostima pojedinih organizacija. Jasno stajalište u vezi s tim neizmjerno važnim političkim odlukama G20 ili UN-a dobro je ishodište. Pomoću platforme F20 ovu poruku želimo prenijeti vladama zemalja G20. “Trebamo 'sve ruke na palubi' za 'Desetljeće akcije' i uzbuđeni smo što ćemo surađivati ​​s našim partnerima iz cijelog svijeta.”

Stefan Schurig, Secretary General of the Foundations Platform F20

Cijeli članak pročitajte na: https://dafne-online.eu/activities/climate-commitment/stefan-schurig-climate-think-globally-act-locally/

Novosti

Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj je korisnica financijske podrške Nacionalne zaklade u okviru Razvojne suradnje u području razvoja filantropije i zakladništva u Republici Hrvatskoj.
Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj članica je Hrvatskog Foruma za DobroBIT.
Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj članica je Philea-e.