Novosti 09.03.2023.

Kroz Program sCOOLFOOD „Činimo dobro otiskom srca“ započela gostujuća predavanja u školama

Kroz Program sCOOLFOOD „Činimo dobro otiskom srca“ započela gostujuća predavanja u školama

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u suradnji s Europskom zakladom za filantropiju i društveni razvoj započela je s provedbom gostujućih predavanja stručnjaka, u području održivih navika u prehrani, u školama koje su uključene u međunarodni program sCOOLFOOD. Prvi ciklus  predavanja održan je u Zadru, 6. i 7. ožujka 2023. godine u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II i Osnovnoj školi Stanovi.

Do kraja drugog polugodišta predavanja će biti održana u svih 10 uključenih škola, a glavni cilj je ukazati na održivost hrane i okoliša kroz povezanost s prehranom, poljoprivredom, energijom, životnim stilovima i smanjenjem otpada, u skladu s globalnim ciljevima održivog razvoja odnosno UN-ovim Programom održivog razvoja do 2030. godine i Agendom 2030 s obzirom da se kroz program promiče holistički pristup djetetu odnosno čovjeku u kontekstu povezanosti sa svim živim bićima na zemlji.

Program obuhvaća 2 obrazovna modula: Modul 1 „Učim birati i jesti“ i Modul 2 „Bacanje i otpad“.

Edukativni materijali za profesore u sklopu teme „Usvajanja održivih navika u prehrani zasnovanih na cjelovitim i ekološkim izborima uz razumijevanje pozitivnog utjecaja na osobno zdravlje i zdravlje okoliša“ pokrivaju tri tematske cjeline:

1) Ekološki uzgoj i proizvodnja (standardi koji određuju koji je proizvod ekološki) i kako prepoznati ekološki proizvod.

2) Nutritivne karakteristike ekoloških i cjelovitih namirnica i proizvoda u usporedbi s konvencionalnim proizvodima.

3) Ekološki i konvencionalni uzgoj u kontekstu utjecaja na okoliš i zdravlje čovjeka.

Novosti

Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj je korisnica financijske podrške Nacionalne zaklade u okviru Razvojne suradnje u području razvoja filantropije i zakladništva u Republici Hrvatskoj.
Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj članica je Hrvatskog Foruma za DobroBIT.
Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj članica je Philea-e.