Novosti 03.05.2021.

Kapsula znanja - istraživanje novih načina komuniciranja o filantropiji

Alina Porumb- INSPIRE, govori o tome kako je pandemija COVID-19 otkrila nove načine komuniciranja

Pandemija COVID-19 promijenila je način na koji učimo, povezujemo se i održavamo zajednički osjećaj svrhe i iskustva preko fizičkih granica. Ovo smo vrijeme iskoristili za stvaranje kapsule znanja- kako bismo otkrili nove načine za pokretanje kreativnih razgovora o važnosti zaklada u zajednici.

Naša normalnost bila je praksa dijeljenja i povezivanja. Bio je to prostor kretanja koji nam je omogućio dijeljenje i razmjenu iskustava s kolegama. Kroz putovanja i interakciju mogli bismo se malo udaljiti od svakodnevnog posla i sagledati stvari iz šire perspektive. Pandemija Covid-19 potpuno je promijenila način komuniciranja. Prisilila nas je da proširimo svoju definiciju načina povezivanja s drugima i naučimo nove načine za održavanje zajedničkog osjećaja svrhe i razmjene iskustva preko fizičkih granica.

Unutar novih ograničenja, Dafne je učinila korak naprijed i stvorila obogaćujuća iskustva kroz koja možemo rasti kao pojedinci i dalje se osjećati povezanima. Tako je nastala ideja za stvaranje kapsule znanja.

Fotografija preuzeta sa Dafne-online.eu

Kapsula znanja omogućuje postavljanje i razmišljanje o nekim ključnim pitanjima:

Koje su vrijednosti zaklada u zajednici u sadašnjem i budućem kontekstu, uzimajući u obzir nove prilike i izazove?Zašto je važno stimulirati lokalno vodstvo i osvijestiti ljude o resursima koje imaju?Koja su područja u kojima zaklade mogu olakšati promjene?Zašto je važno dodjeljivanje bespovratnih sredstava ili kako zaklade mogu pridonijeti razvoju fonda i angažirale lokalne donatore i njegovale filantropiju na razini zajednice?Znajući sve ovo, možemo li pomoći u proširenju područja podržanih od zaklada? Ako da, koliko ih je potrebno prilagoditi nacionalnoj, regionalnoj ili lokalnoj kulturi?

Kapsula je posebno korisna za članove Dafne-a i PEX zajednice koji podržavaju zaklade u svojim zemljama. Također je korisno za zaklade ili organizacije za potporu filantropiji - možda prilikom dobrodošlice novim članovima odbora ili osoblju. Moglo bi biti korisno i kada postoji interes za učenje o tome što zaklade čini jedinstvenom filantropskom infrastrukturom ili za istraživanje mogu li biti relevantna sredstva za promjene.

Pozivamo vas na virtualni obilazak Kapsule znanja na poveznici:  Knowledge Capsule  Ili putem YouTube kanala : YouTube channel playlist.

Članak u potpunosti pročitajte OVDJE.

Novosti

Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj je korisnica financijske podrške Nacionalne zaklade u okviru Razvojne suradnje u području razvoja filantropije i zakladništva u Republici Hrvatskoj.
Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj članica je Hrvatskog Foruma za DobroBIT.
Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj članica je Philea-e.