Novosti 02.07.2021.

Kako odgovorno prekinuti financiranje dobrotvorne organizacije?

Tijekom pandemije filantropi i zaklade učinili su fenomenalan posao pružajući dobrotvornim organizacijama hitne potpore

Međutim, mnoge akcije hitne potpore koje su pokrenute na početku krize sada su završile. Rezultat toga je da su mnoge organizacije morale donijeti teške odluke koje bi mogle negativno utjecati na njihove organizacije i ljude i zajednice koje namjeravaju podržati. Ponekad postoje dobri razlozi za donatore da prekinu financiranje, ali to može uzrokovati velike probleme dobrotvornim organizacijama koje podržavaju. Donatori bi trebali dati prednost dugoročnoj potpori kad god je to moguće, ali kad moraju prekinuti financiranje, pobrinuti se da to čine na pravi način. Pa, kako bi dobrotvori trebali prekinuti financiranje organizacija koje podržavaju? I kako donatori mogu smanjiti šanse za negativne utjecaje? Vrlo je malo smjernica o tome kako zaustaviti financiranje organizacija na ispravan način, unatoč tome koliko je ta praksa učestala - često iz razloga koji nisu povezani s učinkom njihovih donatora, poput promjene u strateškom fokusu donatora ili kriterijima financiranja.

Savjet 1. Razumijevanje potreba organizacije

Kad god razmišljate o prekidu financiranja organizacije, bitno je postaviti pitanja o tome kako gubitak vašeg financiranja može utjecati na organizaciju i izazove s kojima se suočava. To će vam omogućiti da bolje razumijete potencijalni negativni utjecaj koji može imati odbijanje neobnavljanja financiranja, a također ćete pomoći ublažiti eventualne nadolazeće rizike.

Savjet 2. Odlučite je li pravo vrijeme da prestanete financirati organizaciju i razmislite o pružanju izlazne potpore

Pokušajte shvatiti na koji način prestanak financiranja može utjecati na vašeg primatelja sredstava i kako to može utjecati na druge izazove s kojima se suočava. Razmislite  o tome je li sada stvarno pravo vrijeme da organizaciji ne pružite novu potporu. Ako je organizacija u dobrom položaju da se suoči s budućnošću bez vas i mislite da bi vaš novac bilo bolje potrošili negdje drugdje, tada se možete osjećati ugodno da je okončanje veze s njima prava stvar. Međutim, ako se primatelj suoči s izazovima koji će se povećati s prestankom financiranja, trebali biste razmisliti o pružanju izlazne potpore. To su kratkoročne potpore osmišljene posebno kako bi pomogle organizaciji da ublaži potencijalne negativne učinke vašeg financiranja koje se bliže kraju.

3. Komunikacija je važna

Tijekom donošenja odluke o nastavku financiranje,  učinkovita komunikacija je ključna. Organizacija koju financirate treba na vrijeme znati da planirate prekinuti suradnju. Isto tako, ne zaboravite obrazložiti svoje razloge prestanka pružanja potpore kako bi organizacija reagirala na vrijeme i počela planirati svoje daljnje djelovanje. Što prije organizaciju obavijestite o svojim namjerama, ima više mogućnosti da pronađe zamjensko financiranje.

Članak preuzet sa Alliance magazine online i u cijelosti je dostupan OVDJE

Novosti

Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj je korisnica financijske podrške Nacionalne zaklade u okviru Razvojne suradnje u području razvoja filantropije i zakladništva u Republici Hrvatskoj.
Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj članica je Hrvatskog Foruma za DobroBIT.
Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj članica je Philea-e.