Novosti 10.06.2021.

Europa mora predvoditi Globalni zeleni sporazum – uloga zaklada je od velike važnosti

Civilno društvo je ključno u objašnjavanju posljedica klimatske krize i pružanju opipljivih primjera građanima. "Ako budete mogli prenijeti misao kako je dobro napraviti korak unatrag ne za sebe, već za svoju djecu, moći ćemo pomicati planine"

Klimatska kriza jedan je od najvećih izazova našeg vremena i zahtijeva hitne mjere. Preostalo je samo jedno desetljeće za djelovanje. "Ne možemo to učiniti bez civilnog društva", rekao je izvršni potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans, zadužen za Europski zeleni sporazum, na panel diskusiji koju je organizirao F20 na godišnjoj konferenciji Njemačkog udruženja zaklada.  „Način na koji zaklade mogu djelovati u našim društvima odraz je kvalitete demokracije u Europi“.

Europska godina za klimatske promjene

Europska godina od velike je važnosti za klimatsko djelovanje. Velika Britanija i Italija, koje su domaćini G7, G20 i COP26, obvezale su se da će klimatske promjene i preokret gubitka biološke raznolikosti staviti u središte multilateralne agende 2021. Ovo je jedinstvena prilika za vođenje međunarodne zajednice prema klimatskoj neutralnosti. Učiniti Europu održivom i klimatski neutralnom do 2050. godine ambiciozni je cilj Europskog zelenog sporazuma. „Europska odgovornost za rješavanje klimatske krize također je odgovornost zaklada, a ambiciozna provedba Europskog zelenog sporazuma trebala bi biti zajednička briga svih nas u civilnom društvu. U suprotnom neće biti Globalnog zelenog sporazuma”, rekao je predsjedavajući F20 Klaus Milke otvarajući razgovor o ulozi zaklada i civilnog društva u rješavanju problema klimatskih promjena.

F20 okupio stručnjake kako bi razmijenili ideje o tome kako povezati kreatore politika i sektor filantropije vezano za klimatsku neutralnost i pravednu tranziciju. Na panelu su sudjelovali: Frans Timmermans- izvršni potpredsjednik Europske komisije, Klaus Milke- predsjednik F20, Sandra Breka- Članica upravnog odbora zaklade  Robert Bosch Stiftung, Carola Carazzone- generalna tajnica Assifero i predsjednica Dafne - mreže donatora i zaklada u Europi, Sylke Freudenthal- direktorica zaklade  Veolia Foundation, Giles Ruck- izvršni direktor zaklade Foundation Scotland i Vidyah Shah- izvršni predsjedatelj zaklade EdelGive Foundation.

„Ovo je vrijeme kada civilno društvo moramo u potpunosti uključiti u temeljne promjene koje se tiču načina na koji živimo. Dali smo sebi, odnosno Europskoj uniji trideset godina da naučimo živjeti unutar granica planeta ”, rekao je Frans Timmermans apelirajući na europsku i globalnu filantropsku zajednicu. “U ovoj temeljnoj transformacijskoj promjeni civilno društvo imat će presudnu ulogu.  Ne provođenje promjena bit će financijski daleko skuplje i dovest će do poremećaja s kojima će čovječanstvo imati ogroman problem. " Iako se političari suočavaju s pitanjem legitimiteta, zaklade i organizacije civilnog društva "vanjski su neovisni glas" koji imaju povjerenja u stanovništvo i mogu mobilizirati građane da pokrenu klimatske akcije. Civilno društvo je ključno u objašnjavanju posljedica klimatske krize i pružanju opipljivih primjera građanima. "Ako budete mogli prenijeti misao kako je dobro napraviti korak unatrag ne za sebe, već za svoju djecu, moći ćemo pomicati planine", naglasio je Timmerman.

Najavljeno je prijelomno partnerstvo između Europske komisije i Breakthrough Energy Catalyst, zaklade koju je osnovao Bill Gates s ciljem prikupljanja milijarde dolara za poticanje ulaganja u kritične klimatske tehnologije. Ovdje se sastaju privatno i filantropsko financiranje koje se podudara s EU financiranjem u okviru InvestEU. Ovo je važan primjer hrabre suradnje koja nam je potrebna da bismo pronašli rješenja za globalnu krizu s kojom se suočavamo i olakšali pravedan prijelaz, a nadamo se i samo početak privatno-javnog partnerstva s ciljem povećanja kolektivnog učinka.

Autorica članka: Dr. Hanna Stähle.

Članak preuzet sa dafne i možete ga pročiati OVDJE.

Novosti

Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj je korisnica financijske podrške Nacionalne zaklade u okviru Razvojne suradnje u području razvoja filantropije i zakladništva u Republici Hrvatskoj.
Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj članica je Hrvatskog Foruma za DobroBIT.
Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj članica je Philea-e.