Događanja 02.06.2021.

Istraživački forum EFC - Povjerenje u znanost u turbulentnim vremenima - sudjelovanje javnosti u znanosti

Istraživački forum EFC će 8. lipnja biti domaćin treće sesije na temu "Povjerenje u znanost u turbulentnim vremenima - sudjelovanje javnosti u znanosti" koja će istražiti probleme koji utječu na (ne)povjerenje javnosti u znanost.

Znanje se konstantno proširuje i povećava, i premda mnogi građani vjeruju da su tehnološki napredak i znanost stalni alati, isto tako smatraju kako je tempo promjena koji se nameće društvu prebrz i pretežak za pratiti. Znanost i tehnologija u središtu su mnogih društvenih izazova, ali i rješenja.

Znanstveni odgovor na pandemiju COVID-19 pokazao je potrebu da građani bolje razumiju ulogu znanosti i tehnologije u suvremenom svijetu. Solidarnost između sadašnjosti i budućnosti, znanosti i građana, kritično je ovisna o međusobnom razumijevanju i povjerenju. Stoga se, kako bismo osigurali solidarnost,  trebamo uključiti u smislen dijalog o povezanosti znanosti i društva.

Odnos znanosti i društva duboko utječe na budućnost čovječanstva i složen je problem s mnogim granama, od etike i integriteta istraživanja do znanstvenog obrazovanja i komunikacije.

Govornici na ovoj sesiji su:

Dr. Johannes Vogel, profesor i generalni direktor muzeja Museum für Naturkunde u BerlinuSheila Jasanoff, profesorica znanosti i tehnoloških studija, Harvard Kennedy SchoolEva Méndez, predsjednica, Open Science Policy Platform

Serija istraživačkog foruma "Povjerenje u znanost u turbulentnim vremenima" usredotočit će se na dijagnosticiranje problema koji utječu na (ne) povjerenje javnosti u znanost, uključujući digitalizaciju znanosti i komunikacije, i sve veći problem otpora znanju. Serijal će se nadovezati na rasprave započete na webinaru Istraživačkog foruma - "Povjerenje u znanost u turbulentnim vremenima" i poslužit će kao uvod u predstojeću konferenciju Istraživačkog foruma 2022. u Lisabonu.

PRIJAVA ZA SUDJELOVANJE

Članak i fotografija preuzeti sa: EFC

Događanja

Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj je korisnica financijske podrške Nacionalne zaklade u okviru Razvojne suradnje u području razvoja filantropije i zakladništva u Republici Hrvatskoj.
Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj članica je Hrvatskog Foruma za DobroBIT.
Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj članica je Philea-e.