Događanja 15.02.2023.

Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj, domaćin konferencije u Zagrebu

14. i 15. veljače u hotelu Sheraton u Zagrebu, u organizaciji Europske zaklade za filantropiju i društveni razvoj i projektnih partnera, Odjela za zdravstvo i socijalnu politiku Autonomne pokrajine Trento, Cooperazione Trentina, Coges Don Milani De Mestre Group (Italija), Nacionalna škola za javno zdravstvo Sveučilišta NOVA u Lisabonu, SHINE 2Europe (Portugal) i Sveučilišta East London (UK), održana je konferencija sudionika na projektu C.O.P.E.

Prvog dana, nakon pregleda projekta i konzorcija te prezentacije Razvoja mreže zajednice sudionici konferencije iznosili su stručna izlaganja i dali svoj doprinos projektu COPE u svakoj od tri teme u fokus – strategije uključivanja NEET, strategije provedbe intervencija i strategije održivosti.

Skupina prisutnih dionika – Massimo Pellegrini (edukator), Andrea Largaiolli (edukator/trener mladih), Maddalena Recla (voditeljica projekta), Michele Rossi (edukator/trener mladih & COPE Link Worker), Mónica Sousa (psihologinja i istraživač), Elena Colbacchin (psihologinja i operaterka na tržištu rada), Jana Eckert (sudirektorica i voditeljica projekta) i Ilaria Simonelli (zdravstvena sociologinja, dr. sc.) – sudjelovali su u grupnoj sesiji za razvoj strategija djelovanja nakon čega su uslijedile povratne informacije na plenarnoj sjednici i otvorena rasprava.

Drugog dana konferencije, održan je sastanak konzorcijskog tima projektnih partnera te su predstavljeni detalji studijskih posjeta Finskoj, koji će se održati 6. i 7. lipnja 2023. Na sastanku je sudjelovala i Paula Yliniemi s Lapland University of Applied Sciences koja će biti domaćin posjeta. Osim toga razgovaralo se i o detaljima događanja "Best Practice Sharing Seminar" koji će se u organizaciji Sveučilišta istočnog Londona (University of East London) održati 18. i 19. travnja 2023. u Londonu.

Članovi konzorcijskog tima raspravljali su i o strategijama diseminacije za tekuću godinu s ciljem uključivanja dionika. Dan je pregled napretka projekta C.O.P.E., uključujući ažuriranje plana održivosti te uzimajući u obzir povratne informacije s konferencije i napretka pilot projekta kao i povratnih informacija o Strategiji uključivanja NEET skupine.

Pored konzorcijskog sastanka, grupa sudionika konferencije radila je na pripremi akcijskog plana s prijedlogom konkretnih radnji za razvoj triju tema u fokusu: angažman NEET-a strategije, strategije provedbe intervencija i strategije održivosti.

Na kraju drugog dana konferencije, partneri i dionici projekta C.O.P.E. posjetili su Poduzetnički centar u Krapini, Health IT Akademiju koja razvija program pomoći zdravstvenoj industriji, bolnici u Krapini koja ne može pronaći profile za zapošljavanje, uključujući i IT centar, nezaposlene osobe na akademiji za razvoj aktivnosti u područjima Java programiranja i informatičke analize za medicinsku informatiku. U sklopu posjeta predstavnici LAG-a Zagorje - Sutla i Mreže udruga Zagor predstavili su projekt “Mladi mogu sve” s različitim aktivnostima u NEET centru, uključujući uličnu kampanju, radionice mekih vještina, klub za traženje posla te socijalno mentorstvo i praćenje posla.

Na kraju, uz nove perspektive, učenje i razmjenu iskustava, C.O.P.E. projekt je izašao bogatiji i s rezultatima koji će zasigurno doprinijeti stvaranju najboljih rješenja za NEET skupinu. Ovo je bio prvi korak prema godini intenzivnog rada i odličnih rezultata do završnog projektnog sastanka u Belgiji u prosincu 2023.

Događanja

Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj je korisnica financijske podrške Nacionalne zaklade u okviru Razvojne suradnje u području razvoja filantropije i zakladništva u Republici Hrvatskoj.
Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj članica je Hrvatskog Foruma za DobroBIT.
Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj članica je Philea-e.